Personbil

Så här tar du körkort för personbil

Är du redo för b-körkort? Hos oss får du en välplanerad och genomtänkt utbildning som tar dig genom alla viktiga steg på vägen mot körkort. Vi finns med dig från körkortstillstånd till uppkörning!

 

Vi utbildar i både manuell och automat.

 

Det finns mycket som ska få plats i en körkortsutbildning och inledningsvis kan det kännas som en enorm uppgift att ta sig an. Men med ett steg i taget och god planering blir allt lättare.

Här börjar du

Det första du ska göra när du påbörjar din utbildning är att ansöka om ett körkortstillstånd. Det gör du enklast genom Transportstyrelsens e-tjänst. Här kan du fylla i ansökan samt den hälsodeklaration som du också ska skicka in. I samband med din ansökan behöver du göra en synundersökning hos en optiker, vi har ett samarbete tillsammans med Specsavers där vi bjuder på din synundersökning om du är inskriven hos oss.

Om du planerar att övningsköra privat behöver både du och din handledare genomgå en introduktionskurs här hos oss. Efter den kan din handledare ansöka om ett handledartillstånd från Transportstyrelsen. Här kan du läsa mer om vår Introduktionskurs.

Vårt körkortsupplägg

Utbildningen består av följande delar:

1. Självständigt plugg

Det är väldigt viktigt att du pluggar ordentligt så du har koll på vad som gäller ute i trafiken. Vi erbjuder Teoricentralen vilket är en app där du kan plugga på flera olika sätt. Teoricentralen erbjuder digital körkortsbok med det går även att köpa fysiska bokpaket hos oss. Plugget är självständigt men skulle man behöva extra hjälp ebjuder vi också enskilt teoristöd med en lärare.

2. Körlektion

Våra körlektioner är 60 minuter långa och läggs upp på ett sätt som passar din utbildningsplan. Här övar vi på alla de viktiga delarna som tätortskörning, landsväg, cirkulation och parkering. Här kan du läsa mer om hur vår körträning går till.

3. Riskutbildningen

Riskutbildningen är uppdelad på två delar där den första är en teoretisk del som genomförs på skolan och den andra en praktisk del som genomförs på halkbana. Läs mer om riskutbildningen här.

Kunskapsprov

Först utför du ett kunskapsprov där du får svara på 70 frågor från alla de olika avsnitten av körkortsteorin. Av dessa är fem stycken testfrågor som inte kommer att räknas med i ditt resultat. Av de resterande 65 frågorna behöver du svara rätt på minst 52 för att bli godkänd.

Uppkörning

När du har gjort ett godkänt kunskapsprov är det dags för din uppkörning och den  inleds med en säkerhetskontroll. Du får sedan köra efter de instruktioner som förarprövaren ger dig. Vilken typ av körning det blir vet du aldrig i förväg.

Lycka till!